• Ana Sayfa
  • »
  • DEMOKRATİK TOPLUM KONGRESİ/DTK

DEMOKRATİK TOPLUM KONGRESİ/DTK

90 yıllık "Oligarşik Otorite" kendisini"Demokratik Hukuk Devleti" kılıfıyla yaşatmaya çalışmıştır.

 

 

Dünyada tüm toplumların ve halkların kendi sistemlerini yeniden gözden geçirme mücadeleleri, yeni arayışlara da fırsat vermiştir.

 

Devlet zihniyetlerinin şiddet ve katı hiyerarşiye sürekli başvurması ise çözümsüzlükleri derinleştirmiş, yeni sorunların doğmasına sebebiyet vermiştir.

 

Bunun en bariz örneği ise Türkiye Devleti sistemi olmuştur. 90 yıllık "Oligarşik Otorite" kendisini "Demokratik Hukuk Devleti" kılıfıyla yaşatmaya çalışmıştır.

 

İç ve dış konjoktörle beslenen sistem yapay ve toplumsal derinlikten yoksun politikalarla ırkçılık ve tektipleştirme üzerinden kendini reforme ederek formatlamıştır. Halkların realitesinden uzak formatlandırılan bu sistemin dar ve kaos ürettiği ortadadır.

 

Devlet ve oligarşik yapılanmanın, değişen dengeleri ve yeniden dizayn edilen konjoktörel gelişmeleri doğru okuyamadığını görmekteyiz.

 

Ancak "Kürt Hareketi ve halkının" dünya konjoktörünü ve uluslararası yeniden yapılanmayı iyi okuyup, buna göre mücadele ve politika üretmesi ise tüm dünyanın dikkatini çekmektedir.

 

Rojava`da ve Güney Kürdistan alanlarında uygulanan strateji ve yürütülen ulusal mücadele, Kuzey Kürdistan`da daha güçlü demokratik ve sistemsel yeni hamleleri zorunlu kılmaktadır.

 

Bu zorunluluğun en geniş temsilini ise, yeniden yapılandırılacak olan "Demokratik Toplum Kongresi`nde" (DTK) yaşam bulması hedeflenmelidir.

 

Adeta "Kuzey Kürdistan Halk Meclisi" rolünü de oynayacak DTK`nın, rolü ve misyonu tarihi nitelikte olacaktır.

 

Geçmiş pratiklere bakıldığında büyük bir proje olan DTK`nın tam olarak kurumsallaştığı ve halkların taleplerine cevap olduğu söylenemez.

 

Halkların, farklı kimliklerin, sivil toplum örgütlerinin, değişik inançların, kadının, gençliğin, eğitimin, sağlığın, meslek odalarının, basının, kültür alanının, siyasi partilerin, derneklerin, ekonominin, üniversitelerin, öz savunmanın kısacası tüm toplumsal dinamiklerin bütünleşip formüle olduğu DTK, eski alışkanlıklarını aşmak durumundadır.

 

"Kürdistan Toplumlar Federasyonu" misyonuna sahip olan bu sistemin salt siyasi partiler gibi yönetilip formüle edilmesi, kendi kuruluş ruhuna da aykırıdır. Geçmiş pratiğinde baskın olan yön ağırlıklı olarak bu olmuştur.

 

Ortadoğu’nun kaynadığı ve şekillendiği bir konjoktörde, DTK`nin lokomotif olabilecek stratejileri açığa çıkarması bir zaruriyettir.

 

Demokratik Toplum Kongresi; DBP, HDP ve Belediyelerin gölgesi gibi değil, aksine HDP, DBP, Belediyeler ve diğer tüm bileşenlerini aktifleştiren, eşgüdümü sağlayan, siyasi ve sosyal alanları daha fazla harekete geçiren, yani toplumun tüm alanlarından beslenen ve yönlendiren pozisyonuna geçmelidir.

 

6-7 Eylül`de büyük kongresini yapacak DTK`nın, yerellerde yapılan delege seçimlerinde aday adayları müracaatlarının az olması ve seçimlere çok ciddi katılımların olmaması mutlaka irdelenmelidir.

 

Belediye seçimlerinde yüzlerce kişinin aday adaylıklarıyla kıyaslandığında, DTK projesinin yerellerde iyi anlatılmadığı, kimi yerellerde boşa çıkarıldığı ve şekilsel kaldığı görülecektir.

 

Oysa DTK, Kürdistan tarihinin ve mücadelesinin açığa çıkardığı en önemli sistemsel ve toplumsal kazanımlarındandır.

 

DTK Kongresi KURDİSTANİ HALKLARIN üst çatı örgütlemesi olmak ve aidiyet duygusunu güçlendirmek için tüm farklılıkları ve bileşenleri bünyesinde barındırmalıdır.

 

Ayrıca tüm Kürdistan parçalarının da kendinde formüle ettiği bir pratiği yaratabilirse vizyonu ve uluslararası meşruiyeti güçlü bir noktaya gelecektir.

Bunun içinde vizyonu geniş ve toplumsal karşılığı güçlü adaylar yer vermelidir.

 

DTK kongresinin yeni bir yaşamı inşaa edeceğine ve Kürdistan Coğrafyası`ndaki tüm toplumlara öncülük rolünü oynayacağına inanıyor, DTK Kongre bileşenlerini saygıyla selamlıyoruz..

 

Selam ve saygılarımızla..

 

Nurullah Tunç

29.08.2014

Diğer Yazıları
  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 920

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Yasal Uyarı​ Yazarın yazıları, fikir ve düşünceleri tamamen kendi kişisel görüşüdür ve sadece kendisini bağlar. Haber ve Köşe yazılarına yapılacak yorumlarda yorum yapan kişi yasal sorumludur. Sitemiz yorumlardan yasal sorumlu değildir.