• Ana Sayfa
  • »
  • OKUL MÜDÜRLERİNİN SEÇİMİNDE DEMOKRATİK YÖNTEM

OKUL MÜDÜRLERİNİN SEÇİMİNDE DEMOKRATİK YÖNTEM

OKUL MÜDÜRLERİNİN BELİRLENMESİNDE DEMOKRATİK YÖNTEMDEN VAZGEÇİLMEMELİDİR.

 

 

 

Bir okulun eğitim ve öğretim faaliyetlerinde idarecilerin ne kadar önemli olduğunu herkes biliyor.

 

Bu gerçeğin, başta Milli Eğitim Bakanlığı farkında ki; her birkaç yılda bir idarecilerin seçimi ile ilgili değişikliğe gidiyor.

 

Eğitim-öğretim sorunlarının her geçen gün artması, getirilen her yeni uygulamanın beraberinde yeni problemler çıkartması yeni arayışları ve değişiklikleri zorunlu hale getirmiştir.

 

Getirilen ve uygulamaya giren yeni sistemde,

 

İlk defa müdür olarak atanacaklarda idareci vasfını taşıyabilecek, mülakatı geçen öğretmenlerden İl Milli Eğitim Müdürlüğünün teklifi ve valiliğin onayı ile dört yıl için seçilmektedir.

 

Görev süresi dolmuş, okulunda göreve devam etmek isteyenler de;

 

1)    Öğretmenler (4 kişi) (20 puan),

2)   Okul-aile birliği temsilcileri (2 kişi) (10 puan),

3)   Öğrenci (1 kişi) (10 puan),

4)   İlçe Milli Eğitimlerde Şube Müdürleri (2 kişi) (20 +15 puan)

5)   İlçe Milli Eğitim Müdürünün vereceği  (25 puan)

 

Notların ortalaması 75`in üzerinde olanların görev süreleri 4 yıl daha uzatılacak uygulaması getirildi.

 

Yöneticilerin seçiminde ilk defa uygulanan;  öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin dâhil edilmesi idarecilik sorununa çözüm getirecek bir yol olduğuna inanıyorum.

 

Gerçekten de olması gereken bir sistem; fakat bu sistemin aceleyle tasarlanmış olduğunu;  uygulamaları, sonuçları pek düşünülmeden hazırlandığını;

 

Yıllardır savunulan, modern ülkelerde de uygulanan idarecilerin seçimindeki mantık "demokratik seçim”in mükemmel bir çözüm olacağını ve herkesin destek olması gerektiğini düşünüyorum.

 

 

Bu yeni sistemin eksik yönleri tamamlanabilir, geliştirilebilir, objektif, adil hale getirilebilir; o yüzden de bu yeni uygulamadan vazgeçilmemelidir.

 

Yeni uygulamada aksayan ve olması gerekenler olarak şunları söyleyebilirim:

 

Okul müdürlerinin, görevlerinin uzatımı konusunda;

 

a)   Her okuldan iki stajyer, iki kıdemli öğretmenin değil tüm öğretmenlerin,

 

b)    Okul-aile birliği başkan ve yardımcısının yerine tüm velilerin;

 

c)   Anaokulu ve ilkokul öğrencileri hariç tutulup tüm ortaokul(7.ve 8. Sınıf öğrencileri ile sınırlı tutulabilir) ve lise öğrencilerinin puanlamaya katılması sağlanmalıdır.

 

d)   Ayrıca öğretmenlerin, velilerin, öğrencilerin ve ilçe milli eğitimin müdürlüğünün vereceği puanlar eşit olmalıdır diye düşünüyorum.

 

İlçe Milli Eğitime bırakılan puan çok fazla; okul temsilcileri tam puan verse dahi İlçe Milli Eğitimin verdiği not belirleyici durumdadır.  İlçe Milli Eğitimin onay vermeyeceği kişi müdür olamaz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün olumsuz puan vermesinin de bir kriteri yok; neye göre düşük not verdiğinin bir ölçüsü yok. Tümüyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün göstereceği inisiyatif okul müdürlerinin seçiminde belirleyici olmaktadır.

 

Bence bu durum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü de zor duruma sokmaktadır.

 

Bu noktada olumlu duygular yanında kayırmacılık, adam seçme, menfaat, korku gibi olumsuz duygular harekete geçiyor.  Şaibeler, dedikodular devreye giriyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün vereceği olumsuz kararların her biri, hukuki bir sorunu da beraberinde getiriyor.

 

Müdürlük seçiminin birinci aşaması sonuçlanır sonuçlanmaz çeşitli söylentilerin, garipliliklerin ortaya çıktığını fark ettik.

 

Görev süresi uzatılanların niçin uzatıldığını, reddedilenlerin de niçin reddedildiğini kimse bilmiyor. Kanaatime göre sağlıklı bir seçim olmadı. Görevi süresi uzatılmaması gerekenler uzatıldı göreve devam etmesi gerekenlerin bir kısmı da görevleri uzatılmadı.

 

 

Şaibe yaratacak bir kural getiriyorsak insanları memnun etmenin imkânı yok herkes olumlu olumsuz bir şeyler söyleyecek rahatsızlıkların, dedikoduların önü alınamayacaktır.

 

Okul müdürünün seçiminde;

 

Kimseyi zan altında bırakmadan, kimsenin suçluluk duygusuna kapılmasına fırsat vermeden, çekinmeden,  korkmadan tüm paydaşların seçime katılmasının sağlanmasını istiyorsak vereceğim tarihi örnek bir ışık olabilir;

 

Peygamber efendimizi ortadan kaldırmak isteyen müşriklerin tek başlarına hiçbir kabilenin peygamber efendimizin mensubu olduğu kabileyi karşısına alacak cesareti ve gücü olmadığı için; çözüm yolu olarak peygamber efendimizi öldürmek üzere her bir kabileden bir temsilci seçerek çözüm yolu buldular. Bu şekilde hiçbir kabile suçlanmayacak peygamber efendimizin kabilesi saldıracağı bir hedefte bulamazdı.

 

Bu örnek, öğretmenleri, velileri, öğrencileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü rahatlatacak bir yoldur.

 

Okul idarecilerinin seçiminde puanlamayı bireysellikten çıkarıp kollektif hale getirmemiz eğitimdeki tüm paydaşları rahatlatacak, puanını istediği şekilde kullanmayı sağlayacaktır.

 

Önemli olan kullanılacak puanlama ölçeklerinin güvenilir, objektif ve hukuka uygun bir hale getirilmesidir.

 

Okullarda, demokratik yolla, meclis başkanının seçiminde olduğu gibi bir seçim yapılabilir.

 

Demokratik yöntemlerle idarecilerimizin seçimi, olması gereken bir yol olduğuna inanıyorum. Demokratik ülkelerinin tümünde okul paydaşlarının okul yönetimini belirleme konusunda söz sahibi olması kadar doğal bir uygulama olamaz.

 

Kimsenin bu yöntemden vazgeçmemesi bu sitemi geliştirme konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. Eğitim ile ilgili olup ta okul paydaşlarının eğitimin kaderi konusunda hiçbir söz söyleme hakkının olmaması kabul edilemez.

 

Okul paydaşlarının yönetime dahil edilmesi eğitim-öğretime karşı pasif olan bakış açısını aktif hale getirecek, herkesin sorumluluk bilinci ile hareket etmesini sağlayacaktır.

 

Biliyoruz ki okul idarecileri okulun temeli ve okulu başarıya götüren en önemli unsurudur. Okul idarecilerinin seçiminde dikkatli olunması en doğrusunun bulunması arayışımız devam etmelidir.

 

İyi niyet olduktan sonra doğruyu bulacağımıza inanıyorum, Çünkü yeni bir şey icat etmiyoruz.

 

Netice itibari ile biz demokratik bir ülkede yaşıyoruz ve inanıyorum ki;

 

Okul müdürlerinin seçiminde, öğretmenler, veliler, öğrenciler ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri en doğru kararı verecektir.

Diğer Yazıları
  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 1298

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Yasal Uyarı​ Yazarın yazıları, fikir ve düşünceleri tamamen kendi kişisel görüşüdür ve sadece kendisini bağlar. Haber ve Köşe yazılarına yapılacak yorumlarda yorum yapan kişi yasal sorumludur. Sitemiz yorumlardan yasal sorumlu değildir.