• Ana Sayfa
  • »
  • ÖĞRENCİYİ DERS ÇALIŞMAYA NASIL MOTİVE EDEBİLİRİZ

ÖĞRENCİYİ DERS ÇALIŞMAYA NASIL MOTİVE EDEBİLİRİZ

Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır.
 “Motivasyon bir ihtiyacı gidermek için gerekli davranışları başlatan kuvvettir”

Motivasyon; kişisel ihtiyaçlar,istekler ve dürtülerden kaynaklanır ve kişiye davranışta bulunma isteği uyandırır. 

Motivasyondaki aşamalar: kişi önce ihtiyaç hisseder, sonra ihtiyaç gidermeye yönelik davranış oluşur ve ihtiyaç giderilir.

Motivasyonu başlatan iç ve dış etkenlerdir.
İç etkenler; amaçlar,hedefler,niyetler,istekler,kişilerin tanınma isteği, kendine güven, takdir edilme  vb  etkenler yer alır.
Dış etkenler; çeşitli pekiştireçler yani ödül,ceza gibi unsurlardır.

Kişilerde motivasyonu etkileyen görünen ve görünmeyen pek çok etken daha var.
İnsanlar bir sebep olmadan kendi statik(durağan) durumundan hareketli duruma geçemez.
İnsan acıkınca, susayınca, acıkma ve susama ihtiyacını giderme yoluna gider, para ihtiyacı doğunca çalışmaya, öğrenme isteği duyunca okumaya başlar gibi pek çok örnek verilebilir.

Davranışlarımızı etkileyen üç önemli duygu vardır: korku, görev ve sevgi
Korkudan dolayı motive olduğumuzda bunu mecburiyetten yaparız. 
Görevden dolayı motive olduğumuzda bunu yapmamız gerektiği için yaparız. 
Sevgiden dolayı motive olduğumuzda ise bunu istediğimiz için yaparız. 

Eğitim kurumlarında öğrencileri motive etme konusu en çok tartışılan ve en çok ihtiyaç duyulan konuların başında geliyor. Tüm öğretmenler ve velilerin en çok şikayet ettiği öğrencilerinin derslere motive olamadığı ve derslerine çalışmadıklarıdır. 
Öğrencilerini derslerinin başına geçirme konusunda sorun yaşamakta ancak bu sorunu nasıl çözeceklerini bilememektedirler. Bilemedikleri için de hiç olmayacak yollar denemekte, her deneme başarıya ulaşmayınca da moralleri bozulmaktadır.

Öğretmenler, öğrencileri motive etmek için pek çok yöntemi denemesine rağmen başarılı olamadığını ifade ettikten sonra pes ettiğini gibi sözler kullandıklarına tanık oluyoruz.

Veliler de çocuğunun motivasyonunu sağlamak için bir kaç yol kullanıyor; ödül , ceza, başkaları ile kıyaslama veya başka öğrencilerle rekabet, bu yolların  tümü de motivasyonu sağladığı belirtilen dış etkenlerdir ve hiç birisi kalıcı motivasyonu sağlayamaz; öğrenciyi isteyerek severek çalışmaya sürüklemez.

Motivasyon için ödül kullanıldığında öğrenci ödülsüz bir iş yapmaz duruma gelir. 
Öğrenciyi motive edeceğim diye küçüklükten itibaren şantaja ve rüşvete alıştırır. 

Cezaya başvurulduğunda öğrenci korkudan ders çalışır. Korku nedeni kalktığında bildiğini okur: korkuya alışan öğrenci psikolojik sorunlarla karşılaşır.

Rekabet ve kıyaslama ile motive edilen öğrenciler aşağılık kompleksi ile karşı karşıya kalırlar.

Sayılan bu pekiştireçlerin kullanılması uzmanlık gerektiriyor; ödül ve cezanın kıyas ve rakabetin nasıl kullanılması gerektiğini bilmeden hareket edilmesi çocuklarda kalıcı davranış bozukluklarına yol açabilir.

Özellikle veliler öğrencileri motive etme ile ilgili bilgi ve tecrübeye sahibi olmadıklarından uyguladıkları yöntemlerde çoğu kez öğrenciye fayda yerine zarar vermektedir.

Velilerin bu konuda mutlak rehberliğe ihtiyaçları var. Bu yüzden de okul-veli işbirliği şarttır. Öğretmen-veli işbirliği öğrenciyi ders çalışmaya motive edecek yeni yollar kazandırabilir.

Öğretmenler de veliler de öğrencilerin motivasyonunda temel faktörün çocukların ihtiyaçları olduğunu bilmeleri gerekir.İnsanların temel ihtiyaçlarına ulaşma konusundaki motivasyonlarını öğrencilere de aşılamaları öğrencileri harekete geçirecektir.

Öğretmenlerin, velilerin öğrencileri çalışmaya motive ederken öğrenciye ders çalışmanın yemek yemek, su içmek, yatmak, dinlenmek gibi temel ihtiyaç olduğunu mutlaka kavratmalı bunu için değişik çeşitli motive edici yöntemler kullanmalıdırlar.
Öğrenciler çalışmanın bir temel ihtiyaç olduğunu bilmezse harekete geçmez, harekete geçmediği taktirde de ihtiyacını gideremeyeceğini fark etmelidir.

Öğretmenler öğrencinin öğrenme  ihtiyaçlarını karşılamada, motivasyonu sağlamada kullanacakları sırayı bilmek durumundadır.
Eğitim ve öğretim faaliyetinin başında öğrencinin tanınması geliyor. 
Öğrencinin ilgi ve yeteneklerinin bilinmesi öğrenciyi motive etmede en önemli aşamadır. Öğrencilerin tanınması sonrası öğrencilere kullanılacak uygun yöntemlerin bulunmasıdır.
Öğrencilere amaç ve hedeflerin  kavratılması, kabul ettirilmesi öğretmenlerin kabiliyetine kalıyor. Öğrenci ne için okuduğunu bilmediği taktirde kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi beklenemez. Öğrencilerin öğrenmenin faydalarını kavraması, isteğinin uyanabilmesi için öğretmenler ikna yöntemini çok iyi kullanmak zorundadır. Bunun için de en iyi yöntem öğrencilerle birebir görüşmeler yapmaktır 
Öğrenci niçin çalışmak gerektiğini bilmek durumundadır. 

Öğretmenin öğrenci üzerinde etkili olabilmesi için öğrenciyi saymalı, sevmeli değer vermelidir. 
Öğretmen şiddet kullanarak, öğrenciyi korkutarak çalıştırıyorsa öğrenmenin kalıcı olmasını beklemek mümkün değil. Öğretmen ders çalıştırayım derken çocukta daha ağır kişilik sorunlarına yol açabilir. 

Öğretmen öğrenciye sevgi ile yaklaşıldığı zaman öğrenci isteyerek çalışır. Bu istek Öğrencinin motivasyon sorununu ortadan kaldırabilir.
Öğretmenlerin ders sunumunda aktif, canlı olması öğrencilere sempatik davranması, öğrenciyi öğrenme sürecine dahil etmesi,öğretmenlerin ilginç merak uyandırıcı sorular sorması, öğrencilerin dikkatini çekecek yöntemler uygulaması, öğrencileri derse katılımları konusunda cesaretlendirmeleri, çocuklarda “ben de yapabilirim” duygusunu verebilmesi motivasyonu arttıracak yöntemlerdir. 

Öğrencilerle ilgilendiğinizi ve onların sizin sınıfınızın öğrencileri olduğunu hissettirmeleri, öğrencilere sorumluluk vererek, kendileriyle yarıştırarak onların başarı güdüsünü geliştirici teknikler kullanmaları, her öğrencinin takdir edilme ihtiyacını karşılayacağı ders içi ders dışı etkinliklerin düzenlenmesi başlıca motivasyon arttırıcı yollardır.
 
Öğretmen, öğrencide amaç ve hedef belirlemede, motivasyonunu arttırmada görsel materyallerden de yararlanabilir.Özellikle filmler bu konuda iyi bir araçtır. Topluma iyi örnek olmuş başarı hikayelerini anlatan filmlerin öğrencilere gösterilmesi, duvar yazılarında ve okul panolarında öğrencileri motive edecek sözlerin, haberlerin yazıların, resimlerin gösterimi öğrencilerin motivasyonunu sağlayabilir.
Kişisel gelişim ile ilgili motivasyon arttırıcı kitaplardan dergilerden yararlanılabilir.

Öğrencilerin motivasyonunu arttırıcı o kadar yöntem var ki, ancak tüm yöntem ve tekniklere rağmen öğrencileri çalışma yönünde motive edemiyorlarsa öğrencinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir alana yönlendirmek gerekiyor. Netice itibari ile herkes doktor , öğretmen, mühendis olacak diye bir kaide yoktur.

Öğrenciyi motive etmede tatlı dilin kullanılması amaca ulaşma konusunda bize büyük katkı sağlayacaktır.
Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır bunu bilelim.
Diğer Yazıları
  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 2665

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Yasal Uyarı​ Yazarın yazıları, fikir ve düşünceleri tamamen kendi kişisel görüşüdür ve sadece kendisini bağlar. Haber ve Köşe yazılarına yapılacak yorumlarda yorum yapan kişi yasal sorumludur. Sitemiz yorumlardan yasal sorumlu değildir.