• Ana Sayfa
  • »
  • İYİ ÖĞRETMENLERİN SAYISI NASIL ARTTIRILABİLİR?

İYİ ÖĞRETMENLERİN SAYISI NASIL ARTTIRILABİLİR?

Okulların kalitesi öğretmenlerinin kalitesi kadardır.

 

 

Öğretmenlik mesleğinin saygınlık ve kutsallığının kalmadığı, öğretmenliğin ekonomik kaygılardan dolayı seçildiği bir ülkede iyi öğretmenlerin sayısı nasıl arttırılabilir ki?

 

Öğretmenlik mesleğine verilen değerin her geçen gün azaldığı bir dönemde; Başka mesleklere giremediğinden, öğretmenliği sevmediği halde ekonomik kaygılar için öğretmen mesleğini tercih edenlerle öğretmenlik mesleğinin ne niteliği artar, ne de kutsallığı kalır.

 

Eğitim Fakültelerine öğretmen olmak üzere yerleşen öğretmen adaylarının meslek, pedagojik formasyon, genel kültür alanlarında yapılan eğitimlerin okul kültürümüze, müfredatına uymadığı bir ülkede; İyi öğretmen yetişmesi ancak bireysel, gönüllü çalışmalarla mümkün hale gelmektedir.

 

Nitelikli öğretmenlerin yetiştirilmesinde hiç kuşkusuz öğretmen yetiştiren kurumlara ve eğitim fakültelerine büyük görevler düşmektedir. Ama hepimiz biliyoruz ki eğitim fakültelerinin üstlenmesi gereken misyon ve vizyonu yerine getirememektedir.

 

Nitelikli öğretmen maalesef yetiştiremiyorlar. Bu yüzden de Üniversitelerin öğretmen yetiştirme programlarını yeniden gözden geçirmeleri gerekmektedir.

 

Niteliksiz öğretmenlerle okulları doldurmak öğretmenlik mesleği gibi, kutsal olan bir mesleğe ağır bir darbedir.

 

Ülkemizde öğretmenlerin mesleki eğitiminin yeterli olmaması; mesleki gelişimin bireylerin çabalarına ve gönüllülük esasına dayanmasına neden olmuştur.

 

Öğretmenlik mesleği herkesin yapabileceği bir iş değildir.

 

Öğretmenlik mesleği; tüm toplumun kaderi üzerinde bir etkiye sahip olduğundan kendi iradesi ile bu mesleği seçen, insanları seven, çalışkan, özverili, bireylerin olması şarttır; ancak bu şekilde kaliteli öğretmenlere sahip olabiliriz.

 

Nitelikli öğretmenlere sahip olmayı temel eğitim sorunumuz olarak görmedikçe eğitimin toplumsal gelişmemize katkı sağlamasını beklemek hayaldir.

 

Öğretmenlik mesleğini cazip hale getirecek tedbirler almak, başta devletin görevidir.

 

Devlet, kaybolan öğretmenlik mesleğinin itibarını yeniden kazandıracak politikalar üretmediği takdirde eğitim-öğretim faaliyetlerinde başarı ve kalite beklemesi doğru değildir.

 

Basın ve yayın kuruluşlarında, özellikle de televizyonlarda gösterilen öğretmen konulu dizi ve filmlerde, tiyatrolarda, haberlerde öğretmenleri rencide eden programlara izin verilmemesi mutlaka sağlanmalıdır. İnsanlarımızın gözünde öğretmenlik mesleğini hakir görmesine yol açacak, yanlış algıların oluşumuna neden olacak yayınlara müsaade edilmemelidir. Öğretmenlik mesleği bu hakaretleri hak etmiyor. Kısmen de olsa insanlarımızın gözünde öğretmenlik mesleği hala kutsiyetini koruyor.

 

Öğretmenlik mesleğini gerçek kimliğine, kaliteli öğretmen yetişmesine imkân sağlayacak şekilde, ülkedeki tüm kurum ve kuruluşlar destek olmalıdır.

 

Netice itibarıyla hiç kimsenin kendini soyutlayamayacağı, herkesin hayatında yer alan eğitimin temel taşı öğretmendir bunu herkes idrak etmelidir. Nitelikli öğretmenlerin nicelik olarak arttırılmasında herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.

 

Bu çalışmalar, öğretmenlik mesleğini sevenlerin sayısını arttıracaktır.

 

Her okulda öğretmenlik mesleğini seven, kutsallığına inanan, sorumluluk bilinci taşıyan ve görevini yerine getiren çok sayıda öğretmen var. Bu öğretmenlerimiz Mesleki yeterlilikleri yanında kolektif çalışmayı sevmeleri, kendilerini sürekli yenilemeye çalışmaları bizi ayakta tutmakta, bize moral kaynağı olmaktadır.

 

Kaliteli, saygın öğretmenler, kötü bir eğitim sisteminde bile her zaman mucizeler yaratabilirler.

 

Ancak şunu açıkça ifade edelim ki; eğitim-öğretimin bütün sorumluluğunu her okulda sınırlı sayıda bulunan nitelikli öğretmene yüklemek büyük haksızlıktır.

 

Bunun için kaliteli öğretmene destek olabilecek; yönetime ve yardımcı personele ihtiyaç vardır.

 

Öğretmenlerinin motive olmaları ve buna bağlı olarak çalışmalarında başarılı olabilmeleri için güçlü ve güven telkin edici bir yönetici desteğine gereksinim duyulmaktadır.

 

Okul müdürlerinin öğretmenleri özellikle onları doğrudan ilgilendiren kararların verilmesi sürecine katması ve hatta bu konudaki karar yetkisini öğretmenlere devretmesi, kişisel ve mesleki ihtiyaçlarına karşı duyarlı olması son derece önemlidir.

 

Motivasyon, hem çalışanın hem de örgütün performansında önemli rol oynamaktadır. Performansı artırmak isteyen bir yönetici, çalışanların tutum ve davranışlarını, arzu ve isteklerini, fikir ve duygularını ve bunlara etki eden örgüt içi ve örgüt dışı faktörleri dikkate almalıdır.

 

Öğretmenlerin çalıştıkları kurumlarında gereksinimlerinin bilinmesi ve bu doğrultuda bir takım düzenlemelere gidilmesi işlerini daha istekli yapmalarını sağlayabilir. Yapılan çalışmalar öğretmen motivasyonunun yükselmesinin öğretmen kadar öğrenciye de yararlı olduğunu göstermiştir.

 

Kişisel çabalarıyla başarıyı yakalamış, çalışkan, fedakâr öğretmenlerin okul yöneticilerinin desteği ile aynı hedefler doğrultusunda birleştirilmesi, ekip oluşturulması, kolektif bir çalışma başlatılması okul başarısına bir hareket getireceği gibi diğer öğretmenleri de başarıya odaklanma konusunda tetikleyici role sürükleyecektir.

 

Okulda oluşan ekibin liderlik rolünü üstlenmesi, başarının ve kalitenin artırılması konusunda çok iyi örnekler olacak, okulda iyi bir sinerji yaratacaktır. Ekibe her geçen gün yeni öğretmenleri dâhil etmek konusunda yapılacak motive edici çalışmalar okul iklimini değiştireceğine inanıyorum.

 

Okul iklimi başarı ile doğru orantılıdır. Başarının arttığı bir okulda çevrenin, velinin, öğrencinin okula karşı bakışını olumlu yönde değiştirecektir.

 

Okul ikliminin iyi yönde değişmesi diğer öğretmenlerin de mesleklerini sevmesine, yapılan kolektif çalışmalara katılmasında olumlu etki yaratacaktır.

 

Okulun göstereceği başarı ve kalite diğer okullara da örnek teşkil edecektir.

 

Okulların kalitesi öğretmenlerinin kalitesi kadardır. 

Diğer Yazıları
  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 1619

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Yasal Uyarı​ Yazarın yazıları, fikir ve düşünceleri tamamen kendi kişisel görüşüdür ve sadece kendisini bağlar. Haber ve Köşe yazılarına yapılacak yorumlarda yorum yapan kişi yasal sorumludur. Sitemiz yorumlardan yasal sorumlu değildir.