• Ana Sayfa
  • »
  • ÇOCUKLARIMIZIN FACEBOOK TUTKUSU BAĞIMLILIK YAPIYOR

ÇOCUKLARIMIZIN FACEBOOK TUTKUSU BAĞIMLILIK YAPIYOR

ÇOCUKLARIMIZIN FACEBOOK TUTKUSU BAĞIMLILIK YAPIYOR

 

 


 

Facebook, yaşlısı, genci, çocuğu ile her kesimden insanın zevkle ve büyük iştahla girdiği, ilgi alanlarına, zevklerine uygun; reklam, pazarlama, videoları, yazıları, resimleri, müzikleri, oyunları, iletişimi vb. her şeyi bulabildikleri ve paylaşabildikleri, vakitlerini zevkle geçirebildikleri bir sosyal paylaşım sitesidir. Her yaşa, her kesime hitap edebiliyor.

 

İnsanların bilgisayarın başına oturup, saatlerce kalkmadan vakit harcayabildikleri bir site durumunda. Tabi kullanım alanı bu kadar geniş ve bir milyara yakın üyesi olan bir site hakkında olumlu ya da olumsuz değerlendirme yapmak hem zor hem de kolay denilebilir. Kimilerine göre face bağımlılık yapan, sosyalleştirme adına çıkarılan ama insanları asosyal hale getiren, insanlarda, değişik hastalıklara davetiye çıkaran, insanları psikolojik rahatsızlıklara sürükleyen, vakit öldüren ve en önemlisi de insanları tümüyle bireyselleştiren bir site iken olumlu düşünenler de tam tersini düşünüyor.

 

Facenin faydalarını konuşmak bana anlamsız geliyor zira çoğumuzun bir face üyeliği var ve faal bir kullanıcıyız bize faydası oluyorsa bu katkıyı kimse elimizden alamaz asıl konuşulması gereken zararlarıdır. Zararlarını en aza indirgemek özellikle de çocuklar üzerindeki olumsuzlukları ortadan kaldırmak uzmanlık gerektiren ciddi bir çalışmayı gerektiriyor.

 

Çocuklara Facenin bilinen en önemli zararı bağımlılıktır. Başka zararları da dile getirebilir ama bağımlılığı ortadan kaldıracak bir çözüm yolu bulmak herkesin temel amacı olmalıdır.

 

Çocuklar faceyi o kadar içselleştirmiş ki hayatlarının en önemli parçası haline getirmiş; İnternet ile Facebook’ u özdeşleştirmiş, internet deyince aklına başka bir şey gelmiyor; çünkü aradığı her şeyi burada bulabiliyor.

 

Çocuklar için Face macerası o kadar zevkli ki tüm aşamalarını doya doya yaşamak ister. çocuk önce faceye üye olur, akabinde arkadaşlık davetiyeleri gönderir, bu noktada arkadaşların sayısını arttırmak konusunda büyük bir çaba sarf eder. Arkadaş sayısı çocuklar arasında tartışma konusu, üstünlük aracı olur. Arkadaş sayısı ile övünür. Arkadaş edinmek facedeki ilk adımdır. Facenin inceliklerini öğrenir nasıl mesajlaşılır, resim nasıl gönderilir; beğeniler bildirimler ve yorumları paylaşımları tek tek öğrenir ve kendisi uygulamaya başlar. Facede kendine uygun oyunlar bulur, hem oyununu oynar hem de paylaşır. Paylaştığı resim, video, yazılara beğeni ve yorum bekler; her dakika bildirimler bölümünü takip eder. Beğeni ve yorumlar onu memnun eder. Her yapılan beğeni ve yorumlar onu daha da tahrik eder, bu paylaşımı sürekli hale getirir. Her uyandığında, her okuldan geldiğinde, her çalışma arasında faceyi açıp bildirimleri kontrol eder. Kendisi de arkadaşlarının eylemlerini beğenir ve yorumlar yapar ki ona da aynısı yapılsın bu devran bu şekilde döner. Artık face çocuklarımızın hayatında en önemli unsurdur; faceyle yatar faceyle kalkar. Moral ve moralsizliğinin kaynağı, facedir. Kendini faceyle kanıtlamaya çalışır; gerçek hayatta bulamadığı zevki sanal âlemde yaşar.

 

Çocuklar işi o kadar abartır ki bir kediyi bir köpeği bir ağacı, bir çiçeği paylaşır beğeni bekler gerçek hayatın her karesini faceye atmak ister. Yediği yemeği, giydiği elbiseyi, evindeki eşyaları attığı her adımı faceye taşır evinin mahremiyetini herkese göstermekten çekinmez üstelik bu eylemlerine karşılık beğeni ve yorum bekler.

 

Face üzerinden online oyunlar da arkadaşlarının birlikte zaman harcadığı en önemli etkinliktir. Karşılıklı oyun istekleri, oyun gereği yapılan yardımlaşmalar, elde ettikleri puanlar onlar için çok önemlidir. Puan hırsı, level hırsı arkadaşlarını geçme hırsı çocuğu bilgisayar başına kilitler. Bu oyunlar da bağımlılığını kronikleştirir. Online oyuna kendini kaptıran genç kendini çok zor kurtarır.

 

Çocuk, faceye o kadar kendini kaptırır ki anne baba müdahale etmezse sabaha kadar bilgisayarın başından kalkmaz. Çocuklar tabii ki bu bağımlılığın kendisine ne kadar zarar verdiğinin farkında değildir o yaptığı bu işten büyük bir zevk alır. Çocuklar yetişme, gelişme çağında eğitim ve öğretim faaliyeti, onlar için en önemli önceliktir bunu bilmez.

 

Bu aşamadan sonra büyükler için face ailenin en önemli sorunudur. Çocuklarının bu bağımlılığı ile baş edemezler.

 

Face macerası hemen hemen tüm aileler için aynıdır. Aileler tek başına çocuğun bu bağımlılığına çare bulamazlar ta ki çocuk kendisi karar verinceye, aklı başına gelinceye kadar bu durum devam eder.

 

Ancak çocuğu kaybetmeden çözüm bulmak gerektiğini herkes biliyor asıl olan da budur. Çocuklarımız, bağımlı duruma düşmeden yapılacaklar, face bağımlılığının önüne geçilebilir. Tabii ki sadece aileler değil devletin de bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir.

 

Okulda verilecek eğitim, ailenin bu konuda göstereceği hassasiyet, arkadaş çevresine dikkat etme, ailenin çocuğunu takip etmesi, internetin zararları konusunda eğitmesi bağımlılığın ortaya çıkmasını engelleyebilir. Çocuğa bağımlılığın kendisine getireceği olumsuzlukları mutlaka bilmesi, öğretilmesi ve ikna edilmesi gerekir.

 

Tekrar ediyorum önemli olan çocukları, gençleri internete bağımlı olmadan tedbir almaktır. Bu durumu bilen ailelerin bir kısmı eve bilgisayar sokmama, almışlarsa da şifreleme, ya da çocuğuna kontrollü bilgisayar açma, ayrıca çocuğun evin dışında kimlerle gezdiğini, zamanını nasıl geçirdiğini takip etme, çocuğuna bilgisayarı kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgilendirme gibi yöntemlere başvurmaktadır.

 

Gençlerimizi ve çocuklarımızı internetin zararlarından korumak hepimizin asli görevidir; yoksa geleceğimizi emanet ettiğimiz yeni nesli yok ederiz.

Diğer Yazıları
  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 1172

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Yasal Uyarı​ Yazarın yazıları, fikir ve düşünceleri tamamen kendi kişisel görüşüdür ve sadece kendisini bağlar. Haber ve Köşe yazılarına yapılacak yorumlarda yorum yapan kişi yasal sorumludur. Sitemiz yorumlardan yasal sorumlu değildir.