• Ana Sayfa
  • »
  • ÖĞRENCİLERE BAŞARI GETİRECEK BİR YOL ARIYORUM

ÖĞRENCİLERE BAŞARI GETİRECEK BİR YOL ARIYORUM

ÖĞRENCİLER NASIL BAŞARILI OLABİLİR

Sınavlarda başarılı olmak için izlenecek çalışma yöntemleri ile ilgili bugüne kadar sayısız makale yazılmıştır. Makalelerde öğrencilerin yapması gerekenler o kadar ayrıntılı açıklanıyor ki öğrenciler içinde boğuluyor. Anlatılanlar ve istenilenler özellikle bizim bölgemiz şartlarına uymuyor ya da formasyon yönü çok ağır basan anlaşılması zor yöntemler sıralanıyor. O yüzden de anlatılanların çoğu havada kalıyor, itibar da edilmiyor. Her birisi kendi bölgesine çevresine uygun yöntemler sunuyor. Bu yöntemlerin uygulanabilirliği ve geri dönütü alınmadan sadece masa başında yazılıyor. Öğrenciler kendi bildikleri doğru ya da yanlış çalışma yöntemini uygulayarak sınavlara hazırlanıyor.

 

Ben de yirmi üç yıllık öğretmenlik hayatımda öğrencileri sınavlara hazırlayarak geçiren biri olarak öğrenciler için belirlediğim bir yöntemi paylaşacağım. Dileğim bu sunacağım yöntemin faydalı olmasıdır

 

Öğrencilerin sınavlarda başarılı olabilmesi; öncelikle hedefini belirlemesi ve hedefine ulaşmak için samimi ve içten olması gerekir.

 

Başarılı olma şansı, isteği ile doğru orantılıdır.

 

Öğrenci kendi isteği ile değil de velisinin zoru ile çalışmaya gidiyorsa boşa kürek çekiliyor demektir. Öğrenci mutlaka kendi isteği ile çalışma odasına gitmelidir.

 

İstek, heves, azim olmadan öğrencinin başarılı olma şansı çok düşük hatta yok denecek kadar azdır. O yüzden başarının anahtarı istekten geçer. İsteği olan öğrenciye artık neler yapması gerektiği anlatılabilir. İstenilenler takip edilebilir. Öğrenmenin aşamaları anlayabileceği bir şekilde verilebilir. İsteği, hevesi olan öğrenciler için başarı aşamaları sırası ile şöyle olmalıdır

 

Öğrenci, dersi derste öğrenmeye çalışmalıdır.

 

Öğrenci dikkatli dersi takip etmeli, derse mutlaka katılmalıdır.

Her on-onbeş dakikada bir parmak kaldırmalı doğru-yanlış cevap fark etmez, tekrar isteme, soru sorma, merakını giderecek bilgi isteme yoluna gitmelidir; çünkü öğrencinin dersi dikkatli takip etme süresi ancak on-onbeş dakikadır; bu süreden sonra öğrencinin dikkati dağılır.

 

Derste konuyu öğrenemeyen öğrenci tek başına anlaması zor olduğu gibi, öğrenmeye ayıracağı zaman çok uzun olur. Özellikle sayısal dersleri öğretmensiz anlamak, öğrenmek çok daha meşakkatlidir. Akıllı, istekli öğrenci sınıf ortamında konuyu anlamak için gerekli gayreti sarf eder.

 

Öğrencilerin bu safhada yaptığı en önemli hata; çekindiği için, derse katılmaması, öğrenmeyi daha sonraya ertelemesidir. Daha sonraya ertelenen konular her geçen gün arttığı gibi ertelenen konular da bir türlü öğrenilemiyor.

 

Öğrenci çalışmalarına ara vermemeli, okula devamsızlık yapmamalıdır çünkü kaçırılan bir konunun telafisi zordur.

 

Başarılı olmak, konuları öğrenmek için atacağı ikinci adım; o gün gördüğü dersleri en kısa zamanda tekrar etmesidir.

 

Öğrenciler günlük çalışmalarını ikiye ayırmalıdır. Birinci bölümde gördüğü yeni konuları tekrar, ikinci bölümde de eski konuları, dersleri günlere dağıtarak tekrar etmek yani çalışmayı bir yeni, bir eski olmak üzere iki ayrı zamana yaymalıdır.

 

Eski konuları tekrar ederken tüm dersleri birinci konudan başlamak üzere sırası ile tekrar etmelidir. Tekrarlar yapılırken ders kitabı, ders defteri, konu anlatımlı sınava hazırlık kitapları ve testler şeklinde sıra ile takip etmelidir.

 

Konuyu öğrenmeden, farklı kitaplardan soru çözmeden geçmemelidir.

 

Öğrenci testleri çözerken test sonunda mutlaka değerlendirme yapmalıdır. Bir testte kaç yanlış yapmış, yanlışlarını düzeltecek çalışmayı mutlaka yapması gerekir. Yapamadıkları sorular için yardım almalıdır.

 

Öğrenci şunu çok iyi bilmeli ki asıl öğrenmesini kalıcı kılacak olan o yanlışları öğrenmesidir. Öğrenciler yanlışlar üzerine gitmezse konuyu öğrenemez. Öğrenme asıl o bilmediklerinin altında saklıdır. Ve öğrenci sadece tek bir test kitabından değil farklı farklı test kitaplarından soru çözmelidir.

 

Öğrenci ne kadar farklı soru çözerse başarılı olma şansı o kadar artar. Öğrenciler en önemli hatalarını öğrenmenin bu safhasında yapar. Öğrenci test çözer; sadece doğru ve yanlışlarını sayar geçer; artı öğrenciler sadece bir iki test kitabından soru çözer. Bu noktada öğrencilere tavsiyem öğrencilerin kendi aralarında kitap değiş tokuşunu yapmalarıdır Öğrenci ne kadar farklı kaynaktan soru çözerse gelişme kat etmesi o kadar artar.

 

Öğrenci saatle çalışmamalı konuya, derslere göre kendini ayarlamalıdır. Çalışılan bir konu bitirilmeden çalışma sonlandırılmamalıdır. Saate bağlı çalışma verimli olamaz.

 

Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de bildikleri ve sevdikleri derslere sürekli çalışmalarıdır.

 

Öğrenciler matematiği sevmiyor onun yerine sevdiği Türkçeye çalışıyor ya da matematikte bir -iki konuyu biliyor sadece o konulara yöneliyor. Öğrenci şunu bilmeli sadece bildikleri konulara ya da sevdikleri derslere çalışmaları onlara başarıyı getirmez. Öğrencinin bildiği zaten onundur; o bilgiyi kimse ondan alamaz asıl olan yeni bilgiler öğrenmesidir. Öğrenciler şunu da bilmeli ki teog’da altı dersten soru sorulacak ve bu altı dersin sorularını da çözmesi gerekir.

 

Öğrencinin ders seçme şansı yok dolayısıyla tüm derslere de çalışması gerekir. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerden sayısalcı birinin fiziği bırakıp diğerlerine çalışması, sözelci bir öğrencinin matematiği bırakıp diğer derslere yönelmesi öğrenciyi hedefine ulaştırmaz. Öğrenciler çalışma duygularını tatmin etmek için sürekli bildiği şeylere çalışmaları ona bir şey kazandırmaz.

 

Öğrenciler bilmedikleri, anlamadıkları konularda mutlaka yardıma başvurmalıdır. Yardım alacağı kişiler aile içinden,  komşulardan,  arkadaşlarından,  öğretmenlerinden,  konu anlatımlı videolardan vb. yararlanabilir; bu konuları öğrenmek için sabırlı ve azimli olmak gerekir.

 

Çalışma yöntemimizin özeti şu: Konu öğrenme yöntemi; bir konuyu öğrenmeden diğer bir konuya geçilmemelidir. Ve Öğrencilerin bildiklerini tekrar, bilmediklerini, anlamadıklarını öğrenmeye çalışmasıdır.

 

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına az bir süre kala şimdiden tüm öğrencilere başarılar dilerim.

Diğer Yazıları
  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 1292

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Yasal Uyarı​ Yazarın yazıları, fikir ve düşünceleri tamamen kendi kişisel görüşüdür ve sadece kendisini bağlar. Haber ve Köşe yazılarına yapılacak yorumlarda yorum yapan kişi yasal sorumludur. Sitemiz yorumlardan yasal sorumlu değildir.