• Ana Sayfa
  • »
  • ÜLKENİN HUZURU EYALET SİSTEMİNDE İSE

ÜLKENİN HUZURU EYALET SİSTEMİNDE İSE

Örneğin Osmanlı İmparatorluğunda Lazistan ve Kürdistan eyaletleri vardı.


 

Yarın 16 Nisan 2017 Pazar günü referandumda Anayasa değişikliği için halk sandık başına gidecek.  Yapılacak oylama için geçen süreçte EVET ve HAYIR tarafı siyasi partiler ve Sayın Cumhurbaşkanı meydanlarda, mitinglerde, toplantı ve TV. Kanallarında zaman zaman birbirlerine çok sert ve kırıcı sözler kullanmaktan çekinmediler. Sürecin en sessiz ve sakin tarafı kararsızlar ise şimdiye kadar ne laf attılar ne de laf yediler. Öyle tahmin de ediliyor ki referandumun sonucunu karasızlar belirleyecek. 

 

Ülkemin geleceğine, huzuruna, kardeşliğine, barışına, kalkınmasına, güçlenmesine ve en önemlisi akan kardeşkanın son bulmasına hangi tercih çözüm getirebilecekse referandumun kazananı o olsun diyor ve son günlerde tartışılan şu Eyalet meselesi üzerine bende birkaç şey yazmak istedim. 

 

Eyalet lafı duyulunca birçoğumuz bölünme, ayrışma ve parçalanma endişesiyle hemen tedirgin olup, eyalet kelimesine tahammül etmediğimiz gibi hemen sert tepki veriyoruz. Oysa her yönüyle Dünyanın en güçlü Ülkeleri olan ABD,  Rusya, Çin, Almanya, İngiltere, Hindistan, İsviçre, İspanya, Avusturya ve Avustralya gibi federal ülkeleri oluşturan ana yönetim birimlerine Türkçede eyalet deniliyor.

 

Federatif devlet yapılarında eyaletlerin kendi özerk yönetimleri vardır. Bu yönetimlerin başında devletlerin anayasal yapılanmalarına bağlı olarak merkezi hükümet tarafından atanan valiler veya halk tarafından seçilen valiler eyalet başkanı olarak görev yapmaktadırlar.

 

Örneğin ABD eyaletlerinin valileri halk tarafından seçilir. Avustralya eyaletlerinin valileri merkezi yönetim tarafından atanırlar. Almanya Federal Cumhuriyeti’nin eyaletlerinin başbakanları halk tarafından seçimle yönetime getirilir.

 

Görülen köy kılavuz istemez. Güçlü devletlerde eyalet sisteminin bölünme sorunu yaratmadığı gibi uygulandığı ülkelerde demokrasi, İnsan hakları, ileri teknoloji, çağdaş eğitim, güçlü ekonomi ve en önemlisi bağımsız hukuk sistemi mevcuttur. 

 

623 sene hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu belli bölgelerde eyalet sistemi uygulamıştır. Örneğin Osmanlı İmparatorluğunda Lazistan ve Kürdistan eyaletleri vardı.

 

Sözün özü yukarıda isimlerini saydığım ülkelerde uygulandığı gibi ülkemizde de uygulanacaksa, şiddet ölüm, akan kan duracaksa, yaşanan acılar son bulacaksa, barış, huzur, kardeşlik hâkim olacaksa, her türlü etnik milliyetçilik son bulacaksa, ülkemizin her alanda hak ettiği seviyeye ulaşmanın yolu açılacaksa, varsın eyalet sistemi gelsin ve 16 Nisan referandumunda demokrasi ve kardeşlik kazansın diyorum.

 

Diğer Yazıları
  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 1198

YORUMLAR (1)

Eleştirirken bireysel (Rant) çıkar Açıklamnız Tam isabet olmuş sayın başkan. Madem konu açıldı bende size sorayım. Rant ve Çıkarınız için arkanızda nekadar insan bıraktınız. Sizinde söylendiğiniz gibi dürüst olun ve söyleyin.01.10.2015 22:26

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Yasal Uyarı​ Yazarın yazıları, fikir ve düşünceleri tamamen kendi kişisel görüşüdür ve sadece kendisini bağlar. Haber ve Köşe yazılarına yapılacak yorumlarda yorum yapan kişi yasal sorumludur. Sitemiz yorumlardan yasal sorumlu değildir.