YAZAR BÜLENT TEKIN ILE SÖYLEŞI

YAZAR BÜLENT TEKIN ILE SÖYLEŞI
Pirtûk û Weje; Yazar Bülent Tekin ile öncelikli olarak son yapıtı “Kürt Sorunu ve Sayılmayan İsyanlar (1514-1919)” ve genel olarak yazarlık serüveni hakkında konuştu21.10.2017 14:16

 

 

Pirtûk û Weje: Kürt Sorunu ve Sayılmayan İsyanlar (1514-1919) isimli yapıtınız çıktı. Bu eserin öyküsünü bize anlatır mısınız? Nasıl başladı, neden böylesi bir çalışmaya ihtiyaç duydunuz?

 

Bülent Tekin: Daha çok önceleri şiir ve romanla başlamıştım yazmaya. 70’li yıllarda daktilo ettiğim ama henüz basılmamış romanlarım polislerce alınmıştı. Başka nüshaları olmadığı için onları bastırma olanağım olmadı. O aralar Şili’de Allende’nin sosyalizm denemesi oldu. “Şili Sosyalizmi” ile de ilgili yazdığım basılmamış kitabım da alınmıştı. Tabii bunlar bende büyük etki bırakmıştı. Kürt olduğum için de Kürt sorununu da hep araştırdım. Okuduğum kitapların değerli olduğuna ama tarihi yazılmamış bir ulusun daha derli toplu yazılması gerektiği intibası bende daima oluştu. Ölmeden önce tüm Kürtlerin bir şekilde tarihi sayılabilecek önemli olaylarını yazmaya karar verdim. Aslında böylesi bir çalışmanın zorluğunun farkındaydım ama bu sorunun çok iyi yazılması gerektiğine inanmıştım bir kez. Kendime vazife edinmiştim. Bunun için baştan almaya karar verdim. 1514-1919 süreci Kürt sorununun başlangıcını ve belki de bugünlerde yaşananlara da neden olan durumu yazmaya çalıştım. Yaşamım el verirse bu özlemime kavuşacağım. Kürt milleti için de önemli eserler olacaklarına inanıyorum.

 

Pirtûk û Weje: Kitap ne anlatıyor, dört yüz yıllık bir zaman diliminde gerçekleşen isyanlarla mı ilgili, Kürt sorunuyla mı, bir de Kürt sorunu denilince bu tarihsel kesitin kapsadığı bağlamda ne anlamalıyız?

 

Bülent Tekin: Tabii Kürt sorunu ve nedenini hep araştırdım ve uluslaşma anlamında bu sorunun Osmanlı ve Safevilerle karılaşmasıyla başladığını fark ettim. Milat öncesi durum farklıdır. Osmanlı-Kürt karşılaşması daha sonra bu bölgede Türk-Kürt ilişkilerine yöneldi. İşte başlangıç olarak bu nedenle bu sorunun içinde yaşadığımız topraklar açısından 1514’te başladığını fark ettim. Yani Kürt sorunu öyle 100 ya da 200 yıllık bir sorun değildir. “Kürt Sorunu ve Sayılmayan İsyanlar 1514-1919” adlı kitabım bu oluşumu anlatıyor. Çok ayrıntılı bir analiz de içermektedir. Kitap tabii ki Kürt isyanlarını, bazen de devletin isyan saydıklarını ya da saymadıklarını anlatıyor. 1514-1919 süreci coğrafyamızda (İran, Irak, Suriye ve Türkiye’de) hâlâ tam olarak çözülemeyen büyük bir sorunun (Kürt Sorunu’nun) nedenlerini taşımaktadır. Çünkü bu süreç coğrafyamızda (İran, Irak, Suriye ve Türkiye’de) hâlâ tam olarak çözülemeyen büyük bir sorunun (Kürt Sorunu’nun) nedenlerini taşımaktadır. Günümüzde artık politik bir krize dönüşmüştür. Kürt sorunu bir millet olma ve özgür olmayı başarma sorunudur. Zaten bütün uluslar ve insanlar için istenenin istenmesi ve kabul ettirilmesidir bu.

 

Pirtûk û Weje: Bu son çalışmanıza okur tarafından nasıl karşılandı? Gelen ilk tepkiler nelerdi? Bu son çalışmanıza okur tarafından nasıl karşılandı?

 

Bülent Tekin: İlgiyle izlendiğini fark ediyorum. TBMM Kütüphanesi’nde yer almayı başarmıştır. Okurların beğeniyle okuduklarını duyunca seviniyorum. Kitap nedense Batı illerinde daha çok rağbet görüyor. Sanırım insanlarda Kürt sorununu ve Türklerle olan ilişkisinin merakı var. Kitabın hiç yazılmayanları yazdığını söyleyenler var. Kitabın sonrasını merak edenler var: Kitapta, “ ‘1919 sonrası belki başka bir çalışma konusu olabilecektir./ Cumhuriyet dönemindeki Kürt-Türk ilişkilerini veya Kürt isyanlarını anlatmak başka bir kitap konusu olabilir.’ ifadeleriniz var. Bu çalışmanızı ne zaman yayınlayacaksınız? gibi soranlar oldu. Yani yazdıklarımın devamını okumak isteyenlerin çokluğu beni sevindirdi.

 

Pirtûk û Weje: Son çalışmanız hakkında okurlarımızı bilgilendirirseniz seviniriz. Kitaplarınıza ulaşmak isteyenler en kolay nasıl ulaşabilirler?

 

Bülent Tekin: Son çalışmamda 1919 ile 1922 yılları arasındaki (civarı) olaylar anlatılacaktır. 1919 sonrasındaki tüm bu vakalar günümüzde yeni bir şekle girmiş olan Kürt Sorunu’na adeta biçim vermiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yılları arasında olanlar ele alınıyor. Çok önemli konuları içeriyor. Kürt Sorunu ve Sayılmayan İsyanlar 1514-1919 adlı kitabımDara Yayınları’ndan çıktı. Kitabın dağıtımını da pirtukakurdi.com yapıyor. Güçlü bir dağıtım ağı var pirtukakurdi’nin. Kitaplarıma en kolay bu siteden ulaşılabilir.

 

Pirtûk û Weje: Teşekkürler eder çalışmalarınızda başarılar dileriz.

 

Bülent Tekin: Ben de bana gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum. Okurlarıma ve sizlere saygı ve sevgi sunuyorum.

 

 

BÜLENT TEKİN 1954 yılında Mardin’in Derik ilçesinde doğdu. Aslen Mardin’in Ömerli ilçesi Çınaraltı (Rissin) köyündendir. İDMMA(Galatasaray) Kimya Mühendisliği ve ODTÜ(Gaziantep Kampusu) İnşaat Mühendisliği mezunudur. Üniversite yıllarında “Duygu” adlı bir senaryo çalışmasında bulunmuştur. Bu eser bir Sinema dergisinde fotoroman şeklinde senaryo edilmiştir. 70’li yılların şartlarında yazmış olduğu, “Oğul(roman)”, “Para(roman)”, “Toplu(msal) Şiirler(şiir)”, “Şili Sosyalizmi(araştırma-inceleme)” adlı kitap çalışmaları polis tarafından alındığından bu eserlerin basılma olanağı olmamıştır. O yıllarda daktilo edilen nüsha yok edilince yedekleme şeklinde bir güvenlik olanağı bulunmuyordu. Bülent Tekin Edebiyatçılar Derneği, BESAM, TYS, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (fahri üye), Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti ve PEN üyesidir. Gırgır Dergisi’nde aralıksız dokuz yıl yazdı. Ayrıca 2010-2011 yılları içerisinde KKTC’de yayınlanan ‘Afrika’ adlı gazetede köşe yazarlığı yaptı. 4 Eylül 2012 ile 31.12.2012 tarihleri arasında Dijle Tv’de yayınlanmış olan “BÜLENT TEKİN İLE TARAFSIZ BAKIŞ” programını sundu. 2013 yılında da bu televizyon programını bir süre daha aynı televizyonda sunmuştur. Yayımlanmış eserleri: Kızıldan Sarıya(şiir), Tarih Tarih Olsun(şiir), Sevdanla Yaşayacaksan(şiir), Kral Situ’nun Hikâyesi(roman), Barışla Güzeldir Sevdam(şiir), Feyyo’nun Felsefesi(roman), Ölümü Vurmak Güneşi Öpmek(şiir), Bir Türkiye Çıkmazı(deneme), Kartal Yuvası-Mardin Tarihçedir-(tarihi roman), Köpekleşmenin Şerefi(mizah/deneme), Vatan Millet Diyarbakır(mizah/deneme), Kürt Sorunu Ve Sayılmayan İsyanlar(araştırma/inceleme), Ana Tanrıçadan Modern Köleye(deneme).

 

ALINTININ KAYNAĞI IÇIN TIKLA 

Yazarın web sayfası: http://www.bulenttekin.net/

 


Etiketler: YAZAR BÜLENT TEKIN ILE SÖYLEŞI

Diğer Röportaj haberleri

  • PAYLAŞ

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.