Söz namustur
Yeni Anayasa sürecinde kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasına dair teklifin AKP tarafından geri çekilmesi, başörtüsü meselesini bir kez daha çözümsüzlüğe sürükledi. Sahip olduğu sayısal çoğunluğa rağmen, 10 seneden beri başörtüsü meselesini devamlı sürüncemede bırakan AKP, birçok mensubunun "Başörtüsü meselesi namus borcumuzdur" sözünü tekzip edercesine yan çizmeye devam ediyor. "Namus meselesi" olarak tanımlanan bu sorundan muzdarip milyonlar ise verilen sözlerin artık tutulmasını bekliyor.09.09.2012 16:49
STK'LARDAN İKTİDARA SERT TEPKİ
BAŞÖRTÜSÜ sorunu hâlâ çözüme kavuşturulmazken, mağdurların feryatları askıda kalmaya devam ediyor. Başörtüsü sorununu çözme vaadiyle vatandaştan oy toplayan AKP iktidarı da, sorunu çözmeyi değil, ötelemeyi tercih ediyor. Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasına dair teklifin AKP tarafından geri çekilmesi STK'ları ayağa kaldırdı. STK'lar AKP'ye ve meclisteki muhalefet partilerine sert uyarılarda bulundu.
MİLLİ İRADENİN TOKADINI YERSİNİZ
MECLİS Yeni Anayasa Alt Yazım Komisyonu'nda, kamuda başörtüsüyle çalışma yasağının kaldırılması yönündeki düzenlemenin AKP tarafından geri çekilmesine, Memur-Sen'e bağlı 12 sendika ortak bir bildiri yayınlayarak sert tepki gösterdi. Ahmet Gündoğdu adıyla yayımlanan bildiride, "Bugün milli iradenin talep ve beklentilerini karşılamayanlar, yarın milli iradenin tokadıyla karşı karşıya kalacaklarını unutmamalıdırlar" uyarısında bulunuldu.
Yılan hikayesine dönen Yeni Anayasa için ön çalışma yapan TBMM Anayasa Alt Yazım Komisyonu'nda kamuda başörtüsüyle çalışma yasağının kaldırılması yönündeki düzenlemenin, Ak Parti tarafından geri çekilmesi ve muhalefet milletvekilleri tarafından engellenmesine tepkiler dinmiyor.
Memur-Sen'e üye bağlı Diyanet-Sen, Bem Bir-Sen, Toç-Bir-Sen, Eğitim Bir-Sen, Sağlık-Sen, Büro Memur-Sen, Enerji Bir-Sen, Birlik Haber-Sen, Bayındır Memur-Sen, Ulaştırma Memur-Sen, Kültür Memur-Sen ve Emekli Bir-Sendikası, Konfederasyon Başkanı Ahmet Gündoğdu imzasıyla yayımladıkları bir bildiri ile 10 yıllık AKP İktidarının Yeni Anayasa'da da, kamuda başörtüsü yasağını sürdürmesinie sert tepki gösterdi.
Türkiye kamuoyunun yeni dönem ve özgürlükler noktasında ümidini bağladığı Yeni Anayasada da, kamuda başörtüsüyle çalışma yasağının muhalefet milletvekilleri tarafından ısrarla sürdürülme çabalarının ibretle izlediklerini belirten Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "İktidar partisinin ise evrensel hukuk ve insan hakları paralelinde sunduğu bu teklifini geri çekmesini doğru bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Bu konudaki kararlılıkları samimiyetlerinin de göstergesi olacaktır!" diyerek Ak Parti Hükümetini uyardı.
BAŞÖRTÜSÜ HER YERDE TEMEL HAK OLMALI
Türkiye'de kadın-erkek eşitsizliğinin yanı sıra, Kamuda başörtüsüyle çalışma yasağı nedeniyle kadın-kadın eşitsizliğinin de devam ettiğini kaydeden Gündoğdu, başörtüsü kullananların kendileri tarafından reddedilmesine rağmen, 'başörtüsünü siyasi simge olarak kullandıkları gerekçesiyle eğitim, siyaset ve çalışma hakkından yoksun bırakılmalarına ilişkin gayri insani tutumun' da sona artık sona erdirilmesi gerektiğini bildirdi. "Yeni anayasa, kadın-erkek eşitliğinin anayasal teminatı olmanın yanında, kadının mağdur ve dezavantajlı konumuna son verecek yasal düzenlemeleri zorunlu kılacak hükümler içermelidir" diyen Ahmet Gündoğdu, temel insan hak ve özgürlüklerinin Yeni Anayasada kesin ifadelerle teminat altına alınması gereğine vurgu yaparak, kadınların başta eğitim, çalışma ve siyaset yapma haklarının önündeki engelleri kaldırmasını TBMM'den beklediklerini dile getirdi.
MİLLİ İRADENİN TOKADI ÇETİN OLUR!
Aksi bir durumun, özgürlükçü, demokratik ve sivil anayasa beklentisi içindeki milletimizi derinden yaralayarak gelecek umutlarını azaltacağı uyarısında bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Bugün milli iradenin talep ve beklentilerini karşılamayanlar yarın milli iradenin tokadıyla karşı karşıya kalacaklarını unutmamalıdırlar" diyerek kamuda başörtüsüyle çalışabilme teklifini geri çeken Ak Parti ve meclisteki muhalefet partilerine sert bir uyarıda bulundu.
Gündoğdu Memur-Sen ailesi adına şu ifadelere yer verdi: " Bu kapsamda, Komisyon üyeleri yol yakınken bu yanlıştan dönmeli, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın konuşulduğu, demokratikleşip sivilleştiğimiz bir süreçte kadınların önüne yeni engeller, yüksek barikatlar konulmamalı, ayrımcılık yapılmamalıdır. Dünya demokrasi liginde ilk 10'a girmeyi hedefleyen Türkiye'ye bu tür anti demokratik girişimler yakışmamaktadır. Memur-Sen olarak, demokrasi, insan hakları ve evrensel hukuk yolunda engel değil teşvik bekliyoruz.
Kaynak ve ayrıntı için [MilliGazete]