KENDİ CANINA KIYMAK O KADAR KOLAY MI?

KENDİ CANINA KIYMAK O KADAR KOLAY MI?
Dünaysır Kültür Araştırma Derneği Başkanı Sayın Abdülnasır Aydın ilçemizde yaşanan intihar furyasına dikkat çeken güzel bir yazı kaleme almıştır. Yazıda yaptığımız ufak*tefek düzeltmelerle siz okuyucularımızla paylaşırken Sayın Abdülnasır Aydın beyin bu güzel çabası ve düşüncelerinden dolayı kutluyor teşekkür ediyoruz 28.03.2013 12:18

KENDİ CANINA KIYMAK O KADAR KOLAY MI?

İslam dinimizde intihar etmek intihara kalkışmak Allaha karşı isyan etmek demektir dinimizde bunun yeri yoktur ve öbür dünyada cezası da çok ağırdır çünkü şahıs kendi erliyle kendine katil oluyor yine kuranı kerimde katilerin cezası çok ağır olur


Bu hafta ilçemiz Kızıltepe de iki Derik, ilçesine bağlı Boyak’lı köyünde bir kadın kendi eleriyle yaşamlarına son verdiler. Kadının kocası bir kızı kaçırarak kendi üzerine kuma getirince bunu içine sindiremeyince kendini tavana asarak intihar etti.
  

Bir diğer gencimiz çeşitli nedenlerden dolayı kafasına sıkarak yaşamına son verdi. Bir diğer gencimizde sınavdan çıkarak sınav sonucu beklemeden intihar etmiştir.  Bundan yaklaşık altı ay evele yine ilçemizde dört gencimiz aynı günde intihar etmişlerdi yani ilçemizde yaklaşık ortalama yılda eli kişi hayatına kast ederek yaşamına son veriyor bu son dönemlerde yavaş yavaş toplu intiharlara mı? Gidiyorlar.  

Bunun sebepleri ve nedenleri hiç mi araştırılmıyor? Gençleri intiharlara sürükleyen etken ve faktörler nelerdir. Toplum olarak veya devlet yada sivil toplum örgütleri bu etken ve faktörleri tespit edip önleme yoluna gidilemez mi?  Bu etken ve faktörlerin etkisinde kalanları rehabilite edilemezi mi?..  

Aileler bu sorumlulukların bilincinde mi? Bir gencin aile içerisinde babasına annesine veya diğer aile fertlerine karşı içine kapanık ise kadın olsun kız olsun veya genç erkek olsun eğer kendi şahsi sorununu açık açık aile içerisinde açamıyorsa veya tartışamıyorsa bilin ki o insanda psikolojik problem vardır.  

Birinci adım, Anne ve babaya düşen ilk görev bir rehabilitasyon görevi yaparak hoşgörü ve şeffafça onun derdine ortak olmalı, her sorunu onunla paylaşmalı ve aile içerisindeki diğer bireyleri de buna dahil edilmelidir.  

İkinci adım, psikolojik tedavisi için periyodik olarak psikoloji hekimliğinde tedavisini yapılmalı.  

Yani bir insanın psikolojik hastalığın sebepleri şunlardır.  

  1. Ağır bir hastalık veya tramvay geçirmek,
  2. Âşık olup ailenin veya karşı ailenin engeliyle karşılamak,
  3. Kendine güvenememek hayatı ve yaşamı başaramamanın kuşkusu, içinde olmak,
  4. Ailede toplumda hor görülmek, azarlanmak ve gereken ilgiyi görmemek,
  5. Kendi sorunlarını karşıdakinden çekinerek açamamak,
  6. İlgisizlikten dolayı huzuru ailede olsun toplumda olsun, bulamamak,
  7. Ticaretti başaramamak, iflas ve batmak,
  8. İnancından zayıf ve yoksun olmak,
  9. Toplumun örf ve adetlerinden uzak ve dışında olmak,
  10. Topluma ayak uydurmamak...  

Bunlar hepsi psikolojik hastalığın sebepleri ve etkenleridir. Bu psikolojik hastalık intihara sebep ve bahane olur. İşte bunlar insanı intihara sürükleyen nedenlerdir.  

Kendi çocuğuna kızına kardeşine ve hatta ebeveynlerin üzerinde tespit eden yukarda belirttiğim gibi hemen önlem alma yoluna gidilmelidir ve bunu  en başta ona inancını ve Allaha karşı kanaatini güçlendirmek, ona topluma karşı iyi bir ahlakı aşılamak…  

Başta en yakın akrabalarına dost ve ahbaplarına ve hatta komşularıyla  şeffaf  hoşgörü içerisinde dertleşmeli paylaşmalı ve tartışmalı, devletten sivil tolum örgütlerinden ve kendini topluma adamış ve toplum hizmetinde olan aktivistlerden de manevi yardım ve destek almalı.

Abdülnasır AYDIN
Dünaysır Kültür Araştırma Derneği Başkanı

Haber kaynağı: [DunaysırKültür]

Diğer GÜNDEM haberleri

  • PAYLAŞ

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.