Kadınlar “Şiddete Son” dedi

Kadınlar “Şiddete Son” dedi
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Mardin'in Kızıltepe İlçesinde yaklaşık 2 bin kadının katıldığı yürüyüş yapıldı.25.11.2014 20:39

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Mardin'in Kızıltepe İlçesinde yaklaşık 2 bin kadının katıldığı yürüyüş yapıldı.

 

Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Leyla Salman, KESK Kadın Yürütmesi, DBP Kadın Meclisi, Nuda Kadın Merkezi, Şehit Ali Temel Kültür Merkezi çalışanlarının da yer aldığı yürüyüş ilçe otogarından başlayıp, Özgürlük meydanına kadar sürdü.

 

Yürüyüş sırasında "Kadını katleden zihniyete Kobanê ruhu ile dur de!" yazılı pankart taşıyan kadınlar "Jin Jiyan Azadî", "Kadına Şiddete Hayır" sloganları atarken, Ş. Ali Temel Kültür Merkezi çalışanları da arbane çaldı.

 

Yürüyüş sonrası kadınlar adına Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Leyla Salman konuştu.

 

Türkiye'de her gün 5 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Salman, kadın bedeni ve kimliği üzerinde baskının her geçen gün arttığını söyledi. Yaşanan şiddetin içinde çocukların da nasibini aldığını vurgulayan Salman, "Bulunduğumuz her alanda savaşların önce kadınları ve çocukları vurduğunu haykırdık. Şengal'de kadını savunmasız yakalayan zihniyet, Kobanê'de başarıya ulaşacağını zannetmiştir. Kobanê'de özgürleşen kadınlar, DAİŞ çetelerine ve onları besleyen eril zihniyete en güzel cevabı vermişlerdir" dedi.

 

Yapılan açıklamanın ardından kadınların etkinliği, Ş. Ali Temel Kültür Merkezi çalışanlarının seslendirdiği şarkılar ve arbaneler eşliğinde bir süre halaylar çekilmesiyle sona erdi.



 

Eş Başkanların 25 Kasım Mesajı

 

Kızıltepe belediye Eş Başkanları İsmail Ası ve Leyla Salman, 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü" nedeniyle bir mesaj yayınladı. Eş Başkanlar mesajlarında kadına yönelik gerici yaklaşımların ortak mücadele ile yenileceğini, bu gericiliğe karşı yıllardır Kürt kadınların ortaya koyduğu mücadelenin Rojava'da en anlamlı noktaya çıktığına işaret etti.

 

25 Kasım, Dominik Comhuriyeti’nde Clandestina Hareketi`nin öncülerinden olan Patria Mercedes, Minerva Argentina ve Maria Terasa isimli üç kız kardeş (Mirabel kardeşler)’in Trujillo diktatörlüğüne karşı yürüttükleri rejim karşıtı mücadelelerinin sembolleşmiş günüdür. Trujillo diktatörlüğünün, Mirabel Kardeşler’in kendileri için büyük bir tehlike olduğunu açıklamasının ardından, 25 Kasım 1960 yılında, Dominik Cumhuriyeti'nin kuzey bölgesinde, bir uçurumun dibinde üç kadının cesedi bulunur. Bu katliam, hükümet yanlısı gazeteler tarafından kayıtlara “araba kazası” olarak geçirilirken, gerçek başka türlüdür. Ülkelerinde siyasal özgürlük adına kararlılıkla mücadele ettikleri için Rafael Leonidas Trujillo yönetimindeki diktatörlük tarafından pek çok kez hapsedilip, işkenceye maruz kalmış Mirabel kardeşler, en sonunda hapishanede ki eşlerini ziyarete gittikleri sırada arabalarından zorla indirilerek tecavüz edilmiş ve işkenceyle katledilmişlerdir.

 

 

Önce 1981 yılında Kolombiya’nın başkenti Bogota’da toplanan 1.Latin Amerika ve Karayip Kadınlar Kurultayı’nda, daha sonra da bu kararı benimseyen Birleşmiş Milletlerin 1999’daki Genel Kurulu’nda alınan karar ile her yıl Mirabel kardeşlerin öldürüldüğü gün olan 25 Kasım tarihi "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü"olarak kabul edildiğini hatırlatan, Eş Başkanlar,“Kadınların erkek egemenlikli kapitalist sisteme karşı büyük bedeller verdiklerini, 25 Kasım, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve kadınları, kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı kadınların eylem günüdür.”

 

Dünya'nın her yerinde kadına karşı taciz, tecavüz, şiddet ve katliamların devam ettiğine işaret eden Eşbaşkanlar, ”Dünya üzerinde kadına karşı yaşatılan katliamlar Şengal ve Rojava'da bir ortaçağ karanlığı ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. DAIŞ çeteleri Rojava ve Şengal'deki saldırılarının en büyük hedefi maalesef kadınlara olmuştur. Kadınların Şengal ve Rojava'da ortaya koydukları kahramanlık direnişi tüm dünyaya göstermiştir.

 

Kadın pazarları kurularak kölelik sistemini geliştirmeye çalışan ve kadının değerlerine saldıran gerici DAIŞ çeteleri en çok kadının kazanımlarına karşı savaş yürütmektedir. Bu gericiliğe karşı kadınların Kobanê ve Rojava'da özgürleşerek bu kölelik sistemine en büyük cevabı vermiştir.

 

Kadına yönelik her türlü gerici yaklaşımlar kadınların ortak mücadelesi ile tarihe gömülecektir. Kürt kadınlarının bu gerici sisteme karşı yıllardır ortaya koyduğu mücadele Rojava'da en anlamlı noktaya yani devrimle sonuçlanmıştır. Kadın trajedilerinin devam ettiği tüm dünyada kadınların katleden zihniyete karşı isyan etme zamanı gelmiştir. Mirabel Kardeşlerden Sakinelere, Arin Mirxan'dan Kader Ortakaya' lara kadar bu anlamlı mücadeleyi sahiplenen tüm kadınları minnet ve saygıyla anıyoruz. Yıllardır kadına yönelik her türlü şiddete karşı omuz omuza alanlarda isyan çığlıklarını yükselten kadınları kutluyor, tüm kadınların 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Gününü" kutluyoruz”dediler


 

Diğer GÜNDEM haberleri

  • PAYLAŞ

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.