24 siteden 12 tanesi Türkiye de tıklama oranlarına göre görülmeye değer bulunmadığı için sıralamaya girmezken iki tanesi hem Türkiye hem de dünyada sıralamasına giremedi.
Mardin ismiyle rekabet etmek zorunda kalmamıza rağmen mamoste yerelde 10. Dünyada 7.sırada. Mamoste’de sponsor reklamları dışında reklam yayınlamıyor.
İzlenebilme ve takip etme oranına kısacası reyting diyoruz. Reyting için girmedikleri kılık kalmayan tv kanalları reyting uğruna yaptıkları programları sanırım izlemeyenimiz yok gibi.
Reyting hem yazılı, hem görsel ve hem de İnternet medyasında reklam pastasının paylaşımında kuşkusuz hayatı bir öneme sahiptir. Zira reklam pastası tam değilse de kısmen bu reytinglere göre dağılır. Reklamda amaç daha fazla kitleye ulaşmak olunca, reklam veren kuşkusuz reytingi en fazla olan kanal ya da siteye reklamını vermek ister.
İşte bu reklam pastasından fazla pay kapmak için kanallar arası alabildiğine bir yarış vardır. Kuşkusuz bu yarış önce basılı medyada kendini gösterdi. Bu vesile ile ilk başta bu yarış kuponla ansiklopedi, oyuncak, telefon, elektronik sözlük veriyoruz derken bir gazete kuponla televizyon vermeye kalkışınca bir anda reytingleri alt üst etmeyi başardı. Başardıktan sonra benzin zamları gibi her gün gazetenin fiyatına zam yapınca kimse kuponları tamamlayamadı, televizyon bekleyenlerin çoğu geçte olsa dolandırıldıklarını anladı enselerini kaşıdılar.
Ancak bu rekabet basılı medyada hala yer yer devam etmekte ve özellikle ramazan ayında ayuka çıkmaktadır. Neredeyse Ramazanlarda Playboy dergisi bile okuyucularına Elmalı Hamdi Yazır’ın Kuran-ı Kerim mealini abonelerine verecek olsa bu bile kimsede şaşkınlık yaratmayacak bir durumdayız.
Öte yandan cemaat gazeteleri kurumlarında çalışan personellere çıkardıkları gazete ve dergilerine abone olma zorunluluğu getirirken birden fazla kota uygulamaya koydukları da artık her kapı deliğine birden fazla gazete sokuşturmalarından beli olmaya başladı.
Geçenlerde dershaneye giden çocuğum, baba bana 55 lira ver öğretmenimiz bize kaynak dergi alacak deyince, ya oğlum zaten dershaneye gidiyorsun dershane niye başka kaynağa gerek duyuyor, zaten dershaneye onca para veriyoruz. Bu farklıymış çok yararlıymış vs. dayanamadım parayı verdim. Çocuğa ne kaynak dergi almışlar biliyor musunuz? Çocuğu G…. diye bir dergiye abone etmişler. Kandırmanın böylesine lanet olsun ya! Birde aramazlar mı gelecek sene için erken kayıt yapalım. Haydi, oradan üçkâğıtçılar… Dolandırıcılar…
Neyse kafanızı fazla ağrıtmayalım tv kanalları reyting ölçümü yaptıkları evlere rüşvet hata ikinci televizyon vermeye başlayınca o ölçümlerinde güvenilirliği inandırıcılığı kalmadı kimi kanallar o ölçüm yapan şirketlerden ayrıldılar. Ölçüm yapan başka şirketlerde kuruldu…
Gelelim internet haber medyacılığına bu cemaat veya alavere delevereyle reytinglerle oynanabilecek bir alan değil. Çok şükür sitelerin dünya ve ülke genelinde izleme/tıklama sayılarını ölçen bağımsız yabancı kaynaklar var. Bizde siz okuyucularımız için Kızıltepe ve Mardin’de internet üzerinde yayın yapan haber sitelerinin reytinglerini inceledik ve çarpıcı sonuçlara ulaştık.
Reytingi en fazla etkileyen faktörlerden biri kuşkusuz sitenin ismidir. İsim bir site için olmazsa olmazlardan. Öyle ki bir site Türkiye’de hiç sıralamaya girmezken bakıyorsun dünya’da beli bir sıralamaya girebiliyor. Bu nasıl olabiliyor? Diye insan kuşkuya düşebiliyor.
Örneğin sitenin isminde Mardin varsa ve Türkiye’de sıralama bile girmeyip dünyada bir sıralamaya girebiliyorsa bilin ki, dış dünyadakilerin Mardin’i ararken yanlışlıkla bu siteye de denk gelmeleri yüzünden tıklandığından olsa gerek dünya genelinde beli bir reytingi söz konusu olabiliyor.
Ama reklamlar lokal bölgelerde verildiği için genellikle haber sitelerinin de ülke yada bölge reyting (tıklama) sayıları esas alınır.
Bizde bu haber-araştırma yazımızda WWW.ALEXA.COM sitesinin ilçe ve ilimizdeki haber sitelerinin Türkiye reytinglerini esas aldık.