HAK-PAR BASIN AÇIKLAMASI

HAK-PAR BASIN AÇIKLAMASI
Bİ KURDÎ Û Bİ TİRKÎ11.06.2013 21:35

Kamuoyuna

 

Diyarbakır’da 15-16 Haziran’da yapılacak konferansa neden katılmıyoruz?

 

15-16 Haziran tarihlerinde Diyarbakır’da yapılacak olan konferansla ilgili partimizin tutumunun ne olduğu konusunda kamuoyunu bilgilendirmek üzere aşağıdaki açıklamayı yapmayı uygun gördük:

 

Bir süre önce, Öcalan’ın önerisi üzerine biri Ankara’da, diğerleri Diyarbakır, Erbil ve Avrupa’da olmak üzere dört konferans düzenleneceği kamuoyuna yansıdı.

 

Söz konusu konferanslardan ilki 25-26 Mayıs’ta Ankara’da yapıldı. Biz buna davetli değildik. Bunun Yalnızca Türk kesimine, Türk aydınlarına yönelik olduğu anlaşılıyor.

 

Diyarbakır’da yapılacak olan konferansla ilgili olarak geçtiğimiz Nisan ayında dolaylı olarak bilgi edindik. Konferansa katılmaları için kendilerine öneri götürülen ÖSP ve KADEP’den arkadaşlar bize bilgi verdiler. Yani bize herhangi bir öneri gelmemişti.

 

Daha sonra 12 Mayıs’ta bir DTK-BDP heyeti Diyarbakır İl örgütümüzü ziyaret ederek orada hazır bulunan iki Genel Başkan Yardımcımız ve İl Başkanı ile görüştüler, Haziran başında yapılması düşünülen konferansa bizi parti olarak davet ettiler. Kendilerine bu konuyu organlarımızda değerlendirip cevap verileceği söylendi.

 

Bu daveti izleyen günlerde öneriyi Başkanlık Kurulu üyelerimizle değerlendirdik ve varılan sonucu BDP’ye 16 Mayıs tarihli bir mektupla ilettik. Mektupta amacı ve çerçevesi net olmak ve aceleye getirilmemek koşuluyla, birlikte bir konferans toplanmasını olumlu bulduğumuzu, bunun için öncelikle siyasi parti temsilcilerinin bir araya gelip konuyu görüşmelerini, toplantının amacının ve gündemin, katılacak sivil toplum örgütlerinin vs. bu şekilde belirlenmesini istedik ve şöyle dedik:

 

“Bu zaman isteyen bir iştir. Oysa bize gelen öneriye göre şurada ancak 15 günlük zaman kaldı. Bu nedenle, ortak katkılarla bir konferans toplanacaksa, bunun bu yılın sonbaharına ertelenmesini ve buna hazırlık için şimdiden, konferansın amacını, gündemini, zamanını, katılacakları ve bunun biçimini belirlemek üzere siyasi partilerin temsilcilerinin bir araya gelerek konuyu görüşmelerini öneriyoruz..”

 

Bu mektubumuzdan birkaç gün sonra bize iletilen, Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş imzalı mektupta, önerilerimizin hiç birine değinilmiyor, BDP olarak söz konusu konferansa katılacakları belirtiliyordu.

 

1-2 Haziran tarihlerinde Parti Meclisimiz toplandı, bu konuyu da değerlendirdi ve şu sonuca vardı: Önceden bize haber verilmeden düzenlenmiş olan, daha sonra da önerilerimizi göz önüne almayıp alel acele toplanan, katılımcıların tek yanlı belirlendiği, gündemin belli olmadığı bu konferansın amacı, Kürt hareketinin mevcut durumu görüşüp tartışıp ortak politikalar üretmesi değildir. Olsa olsa MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Öcalan arasında varılan uzlaşmayı Kürt kesimine benimsetmek veya öyle göstermek içindir. Söz konusu uzlaşmanın ne olduğu ise belirsizdir.

 

Eğer amaç son “süreci” değerlendirmek ise, zaten bizim bu “sürece” ilişkin görüşlerimiz bellidir ve kamuoyunca biliniyor. Silahların susmasını olumlu buluyoruz. PKK tümden silah bıraksa daha da iyi olur. Ama bu tek başına ne çözümdür, ne de barıştır. Çözüm Kürt halkının tüm temel haklarının tanınmasıyla olur. Kalıcı barış da böyle sağlanır.

 

Bu nedenlerle HAK-PAR olarak söz konusu konferansa katılmayı uygun bulmadık.

 

Bilgi için kamuoyuna duyurulur.

 

Kemal Burkay

HAK-PAR Genel Başkanı

11 Haziran 2013

 

Em çima di konferansa Diyarbekrê ya 15-16 Heziranê da beşdar nabin?

 

Di 15-16 Heziranê da li Diyarbekrê Konferansek çê dibe. Me hewce dît raya giştî agadar bikin ji bo helwesta HAK-PARê li ser vê konferansê:

 

Middetekî berê xeberek derket ku bi pêşniyara Ocalan çar konferans dê çêbin; yek li Enqerê, yek li Diyarbakrê, Yek li Hewlêrê, yek jî li Ewrûpa.

 

Ji van çar konferansan ya Enqerê di 25-26ê Gulanê da li Enqerê çêbû. Em ji bo vê konferansê ne hatibûn xwendin, xuya ye ew tenê ji bo rêxistin û rewşenbîrên Tirkan bû.

 

Di derheqa Konferansa Diyarbekrê de em di meha Nisanê da bi riya hin rêxistinên dinê, wek ÖSP û KADEK agadar bûn ku ew wexwendibûn Konferansê. Ango ji bo me tu pêşniyar tune bû.

 

Piştra heyetek KCD (DTK) û BDP di 12yê Gulanê da seredana li rêxistina me ya Bajarê Diyarbekrê kirin, li wir du hevalên me yên Dîwana Serokatiyî û serokê HAK-PARê yê rêxistina bajêr dîtin, pêşnîyara konferansê ji me ra anîn û gotin ewê di serê Heziranê da bicive. Heval jî ji heyetê ra gotin ku organên partiyê vê pêşniyarê binirxînın û bersîva xwe bidin.

 

Ev pêşniyar berê di çarçuva Diwana Serokatiyê de hat nirxandin û me jî di heqê konferansê da pêşniyarên xwe nivîsandin û bi nameyekê ji BDPê ra şand. Me got, em dikarin di konferansê da beşdar bin, bi şertên ku ne ewqas bi lez û bez be. Her usa jî divê beri hertiştî partiyên siyasî di nav xwe da bicivin, armanc û rojeva konferansê, waxta wê, her usa jî kîjan rêxistinên sîwîl tevlêbin, di nav xwe da zelal bikin. Me got:

 

“Ev kar waxt dixwaze. Lê va ye ji serê Heziranê ra 15 roj ma ye.Bona vê yekê, ger hûn dixwazin em bi hevra konferansekê çêbikin, baştir e em bihêlin payîzê û ji nuha va nûnerên partiyên siyasî di nav xwe da  bicivin, da ku armanc û rojeva wê, waxta wê û kî bi çi şiklî tê da beşdar bin, zelal bikin.”

 

Çend roj şunda BDP, bi navê Gulten Kışanak û Selahattin Demirtaş bersîva nameya me dan, lê di bersîvê da qet behsa pêşniyarên me ne dikirin, digotin ewê wek BDP di konferansa hanê da cî bigrin.

 

Di 1-2yê Heziranê da Encumena Partiyê kom bû. Di rojeva me da ev babet jî hebû. Encumena Partiyê giha wê qeneetê: Ev konferans bi lez û bez tê çêkirin û wan hevalan guh nedan pêşnîyarên me. Yên ku tê da beşdar bin yek alî hatin nîşandan. Xuya ye armanca vê civînê ne ev e ku Kurd di nav xwe da bicivin û raya xwe zelal bikin, helwestek miştêrek bigrin. Dibe ku niyet ev e, rizaya Kurdên dinê bigrin ji bo hevhatina navbera Ocalan û Misteşarê MİTâ Tirk, Hakan Fidan. Lê ji bo me û raya giştî ev hevhatin li ser çi çêbûye, ne zelal e.

 

Eger armanc nirxandina pêvajoya dawî be, raya me li ser vê pêvajoyê zelal e û raya giştî baş zane. Em ji bêdengbûna silehan kêfxweş in. Ku PKK bi temamî dev ji silehan berde hîn çêtir e. Lê evtişt bi serê xwe ne çareseriya pirsa Kurd e, ne jî aşitî ye. Çareserî bi naskirina hemû mafên kurdan dibe, aşitî jî bi vî awayî pêk tê.

Ji bona van sedeman em wek HAK-PAR di vê konferansê da cî nagrin.

Wek agadarî ji bo raya giştî ye.

 

Kemal Burkay

Serokê Giştî yê HAK-PARê

11 Heziran 2013

Diğer Basın_Bildirileri haberleri

  • PAYLAŞ

YORUM EKLE

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.