Ortadoğu, yalnızca kültürel, siyasi, toplumsal değil akademik ve entelektüel zeminlerde de sıklıkla üzerinde konuşulan temalardan biridir. Özellikle son yıllarda Ortadoğu’da yaşananlar sadece politik değil aynı zamanda akademik ve entelektüel bir sorgulama sürecini de başlatmıştır. Bu sempozyum da böyle bir sorgulamanın gerekliliğine inanan bir ekibin çalışmasıyla şekillendi.
Sempozyumun ana temasını “Ortadoğu” kavramı ve “Ortadoğu” algısı oluşturmaktadır. Bu tema, “Ortadoğu”: Kurgu mu Gerçek mi? şeklinde sorunsallaştırılmıştır.
Bu sorunsallaştırma ile birlikte Ortadoğu’nun gerçekte aktör mü yoksa bir senaryonun oyun alanını mı oluşturduğu tartışmaya açılacaktır. Son yıllarda yaşanan devrimler karşısında ilk etapta takınılan tavır ve yaklaşımlar Ortadoğu’yla ilgili “muğlak kanaatleri” bir kez daha açığa çıkarmıştır. Bu kanaatlerin önemli çoğunluğu, neredeyse “teolojik güç” atfettikleri bir dünyanın Ortadoğu’yu yeniden şekillendirdiği fikrini benimsemiş görünmektedirler. Böylece Ortadoğu, kendini değiştirecek bir öz iradeden yoksundu ve Ortadoğulu kendisine verilen devrim görevini yerine getirmekteydi.
Bu sempozyumda, “kültürel ve entelektüel sömürüyü” alt etmeye yönelik kavramsallaştırmalar peşinde koşacağız. Ayrıca edilgenleşmenin/nesneleşmenin önüne ortak entelektüel çabalarla geçebilme imkânlarını araştıracağız.
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, 16–18 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek olan “ORTADOĞU”: DEĞİŞİM ÇATIŞMA ve DÖNÜŞÜM adlı uluslararası sempozyumda, başta “Ortadoğu” Kavramının Kuruluşu, Temsil Sorunu ve Gelecek Senaryoları olmak üzere, Çağdaş İslam Düşüncesine Yön Veren Politik ve Entelektüel Aktörler, Ortadoğu’da Değişimin Dinamikleri, Ortadoğu’da Siyaset ve Demokrasinin Geleceği, Ortadoğu’da Kimlik ve Çatışma Zeminleri, Sanatın ve Edebiyatın İçerisinden Devrimi/Değişimi Okumak, İslamî Hareketlerin Dönüştürücü Gücü, Ortadoğu’da Ulus-Devlet, Hukuk ve Sınır Nosyonu, Arap Baharının Filistin Sorununa Etkisi, Ortadoğu’da Halk Hareketleri ve Dönüşüm, Ortadoğu’nun Ekonomik Geleceği gibi oturum başlıkları altında, bir “Ortadoğu” analizi yapılacaktır.
13 ülkeden yaklaşık 60 bilim adamı, akademisyen ve entelektüelin katılımıyla ve çok sayıda tebliğle üç gün boyunca bu dinamikleri ve gelecek senaryoları tartışmaya açılacaktır.
Sempozyum açılış oturumu 16 Kasım Cuma günü Saat 09.00’da Erdoba Elagance Otelde gerçekleştirilecektir.
Sempozyum Düzenleme Kurulu